Arkisto

4/2023

Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto luovutettiin Anu Kuivalaiselle ja Poikkeustila-työryhmän edustajille 21.11. Dokumenttikillan perinteisissä pikkujoulujuhlissa Kilta-Salissa Helsingissä. Kuva: Dokumenttikilta ry

4/2023

Dokumenttikilta palkitsee tahoja, jotka lisäävät dokumenttielokuvan elinvoimaisuutta

Dokumenttikilta jakaa vuosittain Vuoden dokumenttielokuvateko -tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt suomalaista dokumenttielokuvaa ja herättänyt yhteiskunnallista keskustelua dokumentin keinoin. Tänä vuonna palkinnon sai Poikkeustila-työryhmä elokuvallaan 10 kirjettä tulevaisuuteen.
Tanssija Eveliina Vuorenmaa lyhytelokuvassa Fat Dance.

4/2023

Lyhytelokuva monipuolistaa elokuvantekijöiden työtä ja festivaalien ohjelmistoa

Lyhytelokuva on sekä katsojalle että elokuvantekijälle mahdollisuus kokeilla uutta. Lyhyempi muoto ja sen mukanaan tuoma kohtuullinen tuotantoaika mahdollistavat ajankohtaisten aiheiden käsittelyn ja elokuvataiteen kehityksen. Lyhytelokuvien esittäminen festivaalien ohjelmistoissa on tärkeää monipuolisen elokuvakokemuksen ja tekijyyden takaamiseksi.
Elokuvateatterin sali on täynnä ihmisiä.

4/2023

Tuleva DocPoint-festivaali tuo valkokankaille moniäänistä kotimaista sekä kansainvälistä dokumenttielokuvataidetta

Suomen ainoa yksinomaan dokumenttielokuvataiteeseen keskittyvä festivaali DocPoint järjestetään tammi- ja helmikuun vaihteessa. Festivaalia luotsaa DocPoint elokuvatapahtumat ry:n uutena toiminnanjohtajana viime elokuussa aloittanut Johanna Råman.
Kuvituskuva kuvauslokaatiosta. Savukone ja puomeja.

4/2023

Kulutusympäristöjen murros kasvattaa suomalaisten elokuva- ja televisiotuotantojen potentiaalia kansainvälisillä markkinoilla

Uudenlaiset kuluttamisen muodot ovat avanneet globaaleja audiovisuaalisten sisältöjen markkinoita. Esimerkiksi suoratoistopalveluiden avulla niiden saatavuus on helpompaa, ja elämyksiä kulutetaan yli kulttuuristen rajojen. Maailmanlaajuinen sisältöliiketoiminnan kasvu luo uusia mahdollisuuksia myös kotimaisille tuotannoille.
Animaatiokillan kolme puheenjohtajaa: Nick Dorra (pj 2005-2007), Laura Palosaari (Pj 2002-2004), Tini Sauvo (Pj 1999-2001)

4/2023

Animaatiokilta ry – 25 vuotta suomalaisen animaation puolesta

Suomalaisten animaationtekijöiden kattojärjestö Animaatiokilta (ent Animaatioklinikka) täytti tänä vuonna 25 vuotta. Paljon on mahtunut yhdistyksen historiaan ja toimintaan, mutta yksi asia on säilynyt: rakkaus animaatioon ja halu edistää suomalaista animaatiokulttuuria.

3/2023

3/2023

Cinemansen art house -elokuva on rikastuttanut valkokankaita rohkealla otteella jo kymmenen vuotta

Art house -elokuvien maahantuontiin ja levitykseen keskittyvä Cinemanse juhlii kymmenvuotista matkaansa. Olemassaolonsa ajan yhtiö on tuonut Suomeen monipuolista taide-elokuvaa ympäri maailmaa.

3/2023

Elokuva- ja televisioalan naisvaikuttajat kokoontuvat syyskuussa Hanasaareen

Tasa-arvoa ja moniarvoisuutta elokuva- ja tv-alalla edistävä WIFTI Summit 2032 -tapahtuma tulee syyskuussa ensimmäistä kertaa Suomeen. Ammattilaisille suunnatussa huippukokouksessa esitellään muun muassa tekoälyn ja muiden digitaalisten työkalujen mahdollisuuksia tasa-arvotyössä, avataan pienempien elokuvamarkkinoiden kehittymistä ja etsitään keinoja kansainvälisen yhteistyön helpottamiseksi.

3/2023

Ohjeistus jäsenille: raskaan ajoneuvon kuljettajan työ- ja lepoajat elokuva- ja tv-alalla

Artikkeli avaa viranomaisselvitystä siitä, millaiset lepo- ja ajoaikasäädökset elokuva- ja tv-alan työntekijöille kuuluvat, kun he ajavat työssään raskaita kuorma-autoja.

3/2023

Yleissitovuus viimein! Mistä elokuva- ja tv-tuotantoa koskevassa työehtosopimuksessa on sovittu?

Kesäkuun 2023 alusta lähtien elokuva- ja tv-tuotantoa koskeva työehtosopimus on ollut yleissitova. Journalistiliittoon on tullut kesäkuun jälkeen kysymyksiä siitä, mitä yleissitovuus käytännössä tarkoittaa.

3/2023

Intiimeistä rajoista on pidettävä kiinni myös dokumenttielokuvassa

Läheisyyskoreografit ovat ammattilaisia, joita hyödynnetään fiktiotuotannoissa yhä enemmän. Tip Rail on tiettävästi ensimmäinen kotimainen dokumenttielokuva, jonka tuotannossa työskentelee vastaava ammattilainen.

3/2023

Haku SETin työryhmiin on nyt auki!

SET aloittaa suunnitellusti tällä hallituskaudella työryhmätoiminnan. SETin jäsenistö koostuu laaja-alaisesti alan eri tekijöistä ympäri Suomen joten on tärkeää, että kaikkien tarpeet ja halut tulevat kuulluksi.

2/2023

2/2023

Kuvakulmia tositelevisio-ohjelmien tekemiseen

Suomalaisten tositelevisio-ohjelmien esituotannossa käsikirjoitus antaa vain karkeat raamit sille, missä kuvataan, mitä saattaa tapahtua ja mikä on kohtauksen tavoite. Kuvakäsikirjoituksia ei tehdä, sillä koko genren ydin on seurata aitoja tapahtumia, jotka voivat olla arvaamattomiakin. Kuvaajalta vaaditaan teknisen ja visuaalisen osaamisen lisäksi ratkaisukeskeisyyttä ja reagointinopeutta.

2/2023

Työnantajan edustajan työnjohto-oikeus ja oma työsuhdeturva

Työnjohdollista työtä tekevä työntekijä tarvitsee turvaa omaan työsuhteeseensa. Hän voi järjestäytyä ammattiliittoon, jos ei käytä yrityksessä ratkaisevaa päätösvaltaa. Esimerkiksi tuotantopäällikkö ei ole järjestäytymisen näkökulmasta työnantajan edustaja, vaan työntekijä. Liiton jäsenyys tarkoittaa ammatillista turvaa, ei räyhänhenkeä. Apua ja asiantuntevaa näkökulmaa voi tarvita muun muassa omasta työ- tai toimeksiantosopimuksesta neuvottelemiseen.

2/2023

Työajan enimmäismäärä suojelee myös pätkätyöntekijää

Kun uusi työaikalaki astui voimaan vuoden 2020 alussa, siinä ei enää säädetty ylityön enimmäismäärästä vaan työajan enimmäismäärästä. Enimmäistyöaikaan lasketaan kaikki tehdyt työtunnit, olivatpa ne sitten säännöllistä työaikaa, lisätyötä, hätätyötä tai ylityötä. Työajan enimmäismäärän rajoittamisessa on kyse työntekijöiden työaikasuojelusta.

2/2023

Joutsenon oma elokuvafestivaali

Joutsenon Opisto järjestää kaikkien aikojen ensimmäisen Taidekesän Elokuvafestivaalin 29.6.–1.7.2023. Festivaali nostaa esiin kestävän kehityksen tavoitteita elokuvataiteen kautta YK:n Agenda 2030:n mukaisesti. Sen lisäksi festivaalin ytimessä ovat taiteelliset elämykset, miellyttävä tunnelma ja upeat maisemat Saimaan äärellä.

2/2023

Miten lisätä diversiteettiä kameran takana?

Jos mietitään televisio- tai elokuvatuotantoja Suomessa, huomataan, että vain aniharva vammainen työllistyy alalla. Asiaan on kuitenkin tultava muutos, sillä mikäli halutaan lisätä representaatiota sarjoissa ja televisiossa, täytyy tekijätiimeihin saada vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

2/2023

Maski- ja pukusuunnittelu: ei kai siinä nyt niin kauaa kestä? 

Puku- ja maskeeraussuunnittelu ovat erottamaton osa toisiaan. Molemmat tähtäävät hahmokokonaisuuden luomiseen, yleensä pukusuunnittelu edellä. Hyvät työtilat ja riittävä määrä suunnitteluun varattua aikaa mahdollistavat parhaan lopputuloksen. Taloudellisista syistä kuvauspäivät kuitenkin suunnitellaan tiiviiksi, ja usein puku- ja maskeeraussuunnittelun tarpeet jäävät taka-alalle.

2/2023

DocPoint IMPACT -päivä kutsui vaikuttamaan kotimaisen dokumenttielokuvan ääreen

Dokumenttielokuvan vaikuttavuustyölle omistettu koulutuskokonaisuus DocPoint IMPACT huipentui IMPACT-päivään. Tapahtuman aikana tutustuttiin neljään elokuvahankkeeseen, joiden sosiaaliset, yhteiskunnalliset sekä ympäristöön liittyvät teemat ja näkökulmat herättivät rikasta keskustelua.

1/2023

1/2023

Tositelevision tuottamisesta osa 2: Työryhmien pienuus vaikuttaa tuottajiin ja tuotantopäälliköihin

Tuottaja on tositelevisio-ohjelman keskushenkilö, joka vastaa kokonaisuudesta ja johon kaikki tuotannon osa-alueet kytkeytyvät. Hänen kenties tärkein kollegansa on tuotantopäällikkö, joka vastaa kuvausten sujumisesta. Tuottaja on myös koko työryhmän esihenkilö, jolla on keskeinen rooli työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Siitä huolimatta yhtä lailla tositelevision tuottajat ja tuotantopäälliköt työskentelevät tyypillisesti pätkätyöläisinä ja freelancereina.

1/2023

Rajoja rikkovaa, kaunistelematonta elokuvataidetta

Maailman parhaita lyhytelokuvia, dokumentteja, tapahtumia ja ainutkertaisia kohtaamisia viiden päivän ajan. Kyseenalaistamista ja rajojen rikkomista elokuvataiteen kautta, jonka tekijöistä iltapäivälehdet eivät kirjoita. Ohjelmisto sisältää keskenään hyvin erilaisia teoksia, vahvoja tunteita, yllättäviä käänteitä sekä eri kulttuurien piirteitä kuvaavaa materiaalia. Tästä kaikesta elokuva-alan ammattilaiset sekä elokuvataiteen ystävät pääsevät nauttimaan, kun Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvatapahtuma Tampereen elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna 53. kerran 8.–12. maaliskuuta.

1/2023

Työsuhde vai toimeksianto

Työsuhteinen työntekijä saa työstään vastineeksi palkkaa, josta työnantaja maksaa sivukulut. Työsuhteisesta työstä karttuu eläkettä ja ansiotulo vaikuttaa sosiaalietuuksiin. Myös yrittäjä kartuttaa yllä mainittuja sosiaalietuuksia, kun hän maksaa YEL-maksuja.

1/2023

Vammaisrepresentaation on aika uudistua

Kun avaan television katsoakseni sarjaa tai elokuvaa, on pettymykseni usein suuri. Vaikka sarjojen ja elokuvien hahmojen moninaisuutta onkin viime vuosina pyritty lisäämään, näkyy tämä oikeastaan pääasiassa etnisten, sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohdalla. Minun kaltaiseni hahmot, eli vammaiset, loistavat yhä usein poissaolollaan. Jos satun löytämään elokuvan tai sarjan, jossa on vammainen hahmo, läikehtii sydämeni ensin riemusta. Pian riemun tilalle tulee pelko. Sorrutaanko taas kliseisiin ja haitallisiin stereotypioihin?

1/2023

Dokumenttielokuva voi edesauttaa positiivista muutosta – vaikuttavuustyöllä sanoma nousee esiin

Moni dokumenttielokuva syntyy tarpeesta näyttää tositarinoita siitä, mikä ansaitsee tulla nähdyksi. Strategisella ja suunnitelmallisella vaikuttavuustyöllä elokuva saa aikaan positiivista muutosta yhteiskunnassa ja löytää oikean ja suuremman yleisön luo.