04 / 2023

Dokumenttikilta palkitsee tahoja, jotka lisäävät dokumenttielokuvan elinvoimaisuutta

Teksti: Jaana Kivi

Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto luovutettiin Anu Kuivalaiselle ja Poikkeustila-työryhmän edustajille 21.11. Dokumenttikillan perinteisissä pikkujoulujuhlissa Kilta-Salissa Helsingissä. Kuva: Dokumenttikilta ry

Dokumenttikilta jakaa vuosittain Vuoden dokumenttielokuvateko -tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt suomalaista dokumenttielokuvaa ja herättänyt yhteiskunnallista keskustelua dokumentin keinoin. Tänä vuonna palkinnon sai Poikkeustila-työryhmä elokuvallaan 10 kirjettä tulevaisuuteen.

Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto luovutettiin Anu Kuivalaiselle ja Poikkeustila-työryhmän edustajille 21.11.2023 Dokumenttikillan perinteisissä pikkujoulujuhlissa Kilta-Salissa Helsingissä. Kuva: Dokumenttikilta ry

Dokumenttikilta ry on dokumenttielokuvantekijöiden järjestö, joka edistää ammattilaisten toimintaedellytyksiä ja dokumenttielokuvataiteen elinvoimaisuutta. Vuonna 1996 perustetulla valtakunnallisella yhdistyksellä on monilukuisina jäseninään ohjaajia, tuottajia ja muita alan ammattilaisia. 

Vuodesta 2010 asti jaettu Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto myönnettiin tänä vuonna 14. kertaa. Dokumenttikillan toiminnanjohtaja Sanna Kultasen mukaan palkinnon syntyyn vaikutti osaltaan se, että muut alan ammattijärjestöt jakoivat alansa palkintoja, joten dokumenttielokuvalle haluttiin omansa. Dokumenttikilta kiinnittää palkinnolla huomiota työhön, jolla edistetään dokumenttielokuvaa.

– Tuolloisessa Dokumenttikillan hallituksessa käytiin keskustelua siitä, että parhaan elokuvan palkintoja on jo olemassa, mutta olisi hyvä nostaa esiin niitä, jotka ajavat dokumenttielokuvien asiaa lajina. Ensimmäisen vuoden palkinnon saaja oli Doc Lounge -elokuvaklubi. Monet myöhemmätkin palkitut ovat olleet samassa linjassa sen kanssa, että dokumenttielokuva on parhaimmillaan, kun se ympärillä käydään keskustelua, Kultanen avaa.

Hän lisää, että suomalainen dokumenttielokuva on ollut jo vuosikymmeniä korkeatasoista. Elokuvat leviävät hienosti kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja löytävät yleisönsä hyvin tv-kanavilla. Dokumenttielokuvien tekijät ovat asialleen omistautuneita ja lahjakkaita ammattilaisia.

Kuitenkin fiktioelokuva nähdään perinteisesti jonkinlaisena kuningaslajina, jonka varjoon dokumenttielokuvat ja niiden tekijät usein jäävät. Kultasen mukaan palkinto haluaa antaa tunnustusta tahoille, jotka omalla työllään myötävaikuttavat siihen, että dokumenttielokuva nousee esille ja sen elinvoimaisuus säilyy.

Alan toimintaedellytysten säilyminen ei ole itsestäänselvää, sillä rahoitustilanne on ollut vaikea jo vuosia. Alan jatkuvuus on valitettavasti vaarassa, kun moni siirtyy tukalien taloudellisten realiteettien vuoksi tekemään osittain tai kokonaan muuta kuin dokumenttielokuvia. On ristiriitaista, että tekemisen edellytykset surkastuvat samaan aikaan kun dokumenttielokuva edelleen menestyy taiteellisilla mittareilla, Kultanen summaa.

On ristiriitaista, että tekemisen edellytykset surkastuvat samaan aikaan kun dokumenttielokuva edelleen menestyy taiteellisilla mittareilla.

Sanna Kultanen, toiminnanjohtaja, Dokumenttikilta

 

10 kirjettä tulevaisuuteen on Vuoden dokumenttielokuvateko

Tänä vuonna Dokumenttikilta myönsi palkinnon Anu Kuivalaiselle ja Poikkeustila-työryhmälle elokuvasta 10 kirjettä tulevaisuuteen. Elokuvassa käydään läpi aikaa, jolloin koronapandemia sulki ihmiset koteihinsa maaliskuussa 2020.

Anu Kuivalainen, elokuvan tuottaja ja yksi ohjaajista, teki aloitteen dokumentaristien keskuudessa, ja ehdotti, että he taltioisivat yhteisvoimin koronasulkujen tuomaa poikkeustila-aikaa. Lopulta elokuva toteutettiin 28 dokumentaristin voimin. Lopullisen elokuvan kerronnallista muotoa kuljettavat peruskoululaiset, jotka keräävät aineistoa säilöön aikakapseliin, 50 vuoden päähän tulevaisuuteen.

– Tämän vuoden palkitut ovat luoneet tekijöiden keskuuteen uudenlaista yhteishenkeä ja aktiivisen toiminnan kulttuuria, joka vahvistaa tekijöiden resilienssiä ja sitä kautta alaa laajemmin, Kultanen avaa.

Yhtenä palkintoperusteena Dokumenttikilta nimeääkin työryhmän kyvyn reagoida ajankohtaiseen kriisiin rakentavalla tavalla ja taltioida sitä tulevaisuuden historiaksi. Tekijät ottivat henkilökohtaisen riskin ja ryhtyivät toimeen jäämättä odottamaan rahoituksen varmistumista. Dokumenttikillan mukaan he onnistuivat poikkeuksellisen tekoprossessin kautta toteuttamaan hienon elokuvateoksen ja tärkeän ajankuvan, joka valmistui yleisön nähtäväksi kolme vuotta alkusysäyksen jälkeen.

Tämän vuoden palkitut ovat luoneet tekijöiden keskuuteen uudenlaista yhteishenkeä ja aktiivisen toiminnan kulttuuria, joka vahvistaa tekijöiden resilienssiä ja sitä kautta alaa laajemmin.

Sanna Kultanen, toiminnanjohtaja, Dokumenttikilta

Kultasen mukaan suomalaisen dokumentin näkyvyyttä voisi edistää entistäkin enemmän. Dokumenttielokuvan näkyvyydelle on tärkeää, että niillä on jatkossakin mahdollisuus tulla nähdyksi elokuvateattereissa.

– Elokuvat, joita levitetään isolla kankaalla, saavat enemmän arvostusta. Teatteriensi-illat saavat myös kriitikoiden arvostelut ja poikivat muuta medianäkyvyyttä. Myös erilaiset vaikuttavuuskampanjat lisäävät tietoisuutta dokumenttielokuvan kyvystä purkaa monimutkaisia ilmiöitä helposti ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Ne tarjoavat syvälle luotaavia näkymiä yhteiskunnan eri ilmiöihin ja kasvattavat ihmisten ymmärrystä.

 

Teksti: Jaana Kivi

Kuvat: Dokumenttikilta ry