03 / 2023

Elokuva- ja televisioalan naisvaikuttajat kokoontuvat syyskuussa Hanasaareen

Teksti: Veera Lamminpää, WIFT Finland

Tasa-arvoa ja moniarvoisuutta elokuva- ja tv-alalla edistävä WIFTI Summit 2023 -tapahtuma tulee syyskuussa ensimmäistä kertaa Suomeen. Ammattilaisille suunnatussa huippukokouksessa esitellään muun muassa tekoälyn ja muiden digitaalisten työkalujen mahdollisuuksia tasa-arvotyössä, avataan pienempien elokuvamarkkinoiden kehittymistä ja etsitään keinoja kansainvälisen yhteistyön helpottamiseksi.

Elokuva- ja televisioalan naisammattilaisten kansainvälinen huippukokous WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future -tapahtuma kerää yhteen alan naisvaikuttajia kuudelta eri mantereelta. 22.–24.9. järjestettävässä tapahtumassa käsitellään tasa-arvoistumista ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien kasvua elokuva-, televisio- ja media-alalla.

Kokouksen kutsuu koolle kansainvälinen Women in Film and Television International -organisaatio, johon kuuluu 40 jäsenyhdistystä ja 12 000 jäsentä ympäri maailman. Suomen paikallisjärjestö WIFT Finland vastaa tapahtuman järjestämisestä yhdessä ruotsalaisen WIFT Sverigen kanssa.

Tapahtuma kääntää katseet kohti tulevaa

WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Futuressa luodaan alaotsikkonsa mukaisesti katsaus tulevaisuuden näkymiin. Kansainväliset puhujavieraat esittelevät muun muassa miten teknologia muuttaa ja kehittää alan toimintaa, miten yritykset voivat hyötyä viimeisimmästä tutkimustiedosta ja millaisia ovat av-alan uudet eettiset ohjeistot ja toimintamallit.

Tapahtumassa vietetään myös Los Angelesissa vuonna 1973 viihdeteollisuuden sydämeen perustetun Women in Film LA:n 50-vuotisjuhlaa. WIF LA:n aloittaessa naiskäsikirjoittajien osuus amerikkalaisessa televisiossa oli kaksi prosenttia. Nyt luku on jo 48,4 prosenttia, joten juhlaan on pyöreiden vuosikymmenten lisäksi muutakin syytä.

Juhlinnan lisäksi huippukokouksessa tarkastellaan vielä edessä olevia haasteita. Esimerkiksi ranskalaisen Collectif 50/50 -yhteisön tutkimus osoittaa, että naistekijöiden osuus Cannesin kilpailusarjassa oli ennätyksellisen korkea, mutta silti vain 33 prosenttia. Ohjaaja Justine Trietin voitettua tämän vuoden pääpalkinnon naisten osuus Kultaisen palmun -voittajista nousi kolmeen prosenttiin. Myös muilla eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla naisvoittajien osuus on yhä varsin pieni: kahdeksan prosenttia Berliinin Kultaisista karhuista ja 11 prosenttia Venetsian Kultaisista leijonista. Nämä luvut korostavat naisjärjestöjen toiminnan arvoa.


”Laaja kansainvälinen osallistujakunta tarjoaa paitsi tietoa tasa-arvotyön merkityksestä maailmanlaajuisesti, myös ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja uusiin aloitteisiin.”

elina knihtilä, puheenjohtaja, wift finland

WIFT Finlandin hallituksen puheenjohtaja, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori Elina Knihtilä odottaa WIFTI Helsinki Summit -tilaisuudelta paljon.

– WIFTI Summit tulee nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Sen laaja kansainvälinen osallistujakunta tarjoaa paitsi tietoa tasa-arvotyön merkityksestä maailmanlaajuisesti, myös ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja uusiin aloitteisiin. Olemme todella iloisia ja ylpeitä tästä uudesta avauksesta.

Huippukokouksen järjestäminen mahdollistaa tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvien puheenvuorojen, keskustelujen ja kohtaamisten lisäksi muun muassa kansainvälisten yhteistuotantoaloitteiden syntymisen Suomen ja globaalin elokuva-alan välillä. Suomen elokuvasäätiön vuositilastojen 2021–2022 mukaan kansainvälisen rahoituksen osuus kotimaisissa elokuvissa on kasvanut viime vuosina lähemmäs neljäsosaan kaikkien elokuvien budjeteista.

WIFT Finland julkistaa tasa-arvotyökalun

Suomen jäsenyhdistys WIFT Finland esittelee lisäksi tapahtumassa kansainväliselle yleisölle kehittämäänsä uutta pioneeri-innovaatiota, audiovisuaalisen alan digitaalista tasa-arvotyökalua. Automaatioita hyödyntävä työkalu tukee elokuva- ja televisio-ohjelmien tekijöitä sekä auttaa rahoittajia, tilaajia ja tuotantoyhtiöitä arvioimaan tasa-arvon toteutumista tuotannoissa.

Kotimaisia elokuvamarkkinoita edistääkseen huippukokous toimii myös yhteistyössä samaan aikaan järjestettävän suomalaisen elokuvan myynti- ja markkinointifoorumin Finnish Film Affairin kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Suomen Elokuvasäätiö (SES), Nordisk Film & TV Fond, Espoon kaupunki, Film Turku, Business Finland, Aurora Films ja Hanasaaren Kulttuurikeskuksen pohjoismaiset rahastot.

Hanasaaren Kulttuurikeskus- ja Kongressihotellissa järjestettävä kokous on avoin kaikille, mutta WIFT Finlandin jäsenille ja opiskelijoille on alennettu osallistumismaksu.

 

WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future -tapahtuman ohjelmaan voi tutustua täältä.