02 / 2023

Joutsenon oma elokuvafestivaali

Teksti: Kira Pesonen ja Juuli Peltola-Kiviniemi Kuva: Amanda Lehtola

Joutsenon Opisto järjestää kaikkien aikojen ensimmäisen Taidekesän Elokuvafestivaalin 29.6.–1.7.2023. Festivaali nostaa esiin kestävän kehityksen tavoitteita elokuvataiteen kautta YK:n Agenda 2030:n mukaisesti. Sen lisäksi festivaalin ytimessä ovat taiteelliset elämykset, miellyttävä tunnelma ja upeat maisemat Saimaan äärellä.

Festivaalilla on useita kilpailukategorioita, joihin elokuvantekijät ympäri maailman saivat lähettää teoksiaan. Näistä kategorioista neljä keskittyivät kestävän kehityksen teemoihin. Mukaan hakeneita elokuvia oli ilahduttavan paljon ja niiden taso oli erittäin hyvä. Elokuvissa painottuivat itsenäisten ja pienempien budjettien elokuvantekijöiden teokset, mutta joukossa oli myös isompia, muilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla jo palkittuja teoksia.

– Olemme todella tyytyväisiä mukaan hakeneiden elokuvien määrään ja laatuun. On hienoa, että tavoitimme elokuvantekijöitä monista eri maista ja saimme mukaan monipuolisen kattauksen teoksia. Valmistelut ovat hyvällä mallilla ja toivommekin, että tavoitamme myös yleisöä ja saamme ihmiset liikkeelle ja osallistumaan festivaalin tapahtumiin, kertoo festivaalin vastaava tuottaja Juuli Peltola-Kiviniemi.

Kaikkiaan festivaalin ohjelmistossa tavoiteltiin laajasti elokuvia teemoihin, tyylilajiin ja kieleen katsomatta. Festivaali tarjoaakin paitsi elokuvakokemuksia yleisölle ja elokuvantekijöille, myös mahdollisuuden pohtia planeettamme tulevaisuutta sekä ihmisten roolia ja vastuuta maailmamme kehityksen suunnassa. Lopullinen ohjelmisto ja tapahtumien aikataulut julkaistaan kesäkuun alussa.

Kestävän kehityksen teemaan sopivasti festivaalit järjestetään European Green Leaf palkinnon vuonna 2021 voittaneessa Lappeenrannassa. Festivaalin päätapahtumapaikka on nostalginen ja suojeltu, elokuvateatterinakin toimiva Kulttuuritila Nuijamies. Kolmipäiväinen festivaali sisältää elokuvanäytöksiä, koulutusta, lapsiperheille suunnattua ohjelmaa sekä oheistapahtumia, joista osa tapahtuu Joutsenon Opistolla.

Joutsenon Taidekesän Elokuvafestivaali on kaikille avoin tapahtuma.

 

Teksti: Kira Pesonen ja Juuli Peltola-Kiviniemi

Kuva: Amanda Lehtola