Arkisto

2/2023

2/2023

Kuvakulmia tositelevisio-ohjelmien tekemiseen

Suomalaisten tositelevisio-ohjelmien esituotannossa käsikirjoitus antaa vain karkeat raamit sille, missä kuvataan, mitä saattaa tapahtua ja mikä on kohtauksen tavoite. Kuvakäsikirjoituksia ei tehdä, sillä koko genren ydin on seurata aitoja tapahtumia, jotka voivat olla arvaamattomiakin. Kuvaajalta vaaditaan teknisen ja visuaalisen osaamisen lisäksi ratkaisukeskeisyyttä ja reagointinopeutta.

2/2023

Työnantajan edustajan työnjohto-oikeus ja oma työsuhdeturva

Työnjohdollista työtä tekevä työntekijä tarvitsee turvaa omaan työsuhteeseensa. Hän voi järjestäytyä ammattiliittoon, jos ei käytä yrityksessä ratkaisevaa päätösvaltaa. Esimerkiksi tuotantopäällikkö ei ole järjestäytymisen näkökulmasta työnantajan edustaja, vaan työntekijä. Liiton jäsenyys tarkoittaa ammatillista turvaa, ei räyhänhenkeä. Apua ja asiantuntevaa näkökulmaa voi tarvita muun muassa omasta työ- tai toimeksiantosopimuksesta neuvottelemiseen.

2/2023

Työajan enimmäismäärä suojelee myös pätkätyöntekijää

Kun uusi työaikalaki astui voimaan vuoden 2020 alussa, siinä ei enää säädetty ylityön enimmäismäärästä vaan työajan enimmäismäärästä. Enimmäistyöaikaan lasketaan kaikki tehdyt työtunnit, olivatpa ne sitten säännöllistä työaikaa, lisätyötä, hätätyötä tai ylityötä. Työajan enimmäismäärän rajoittamisessa on kyse työntekijöiden työaikasuojelusta.

2/2023

Joutsenon oma elokuvafestivaali

Joutsenon Opisto järjestää kaikkien aikojen ensimmäisen Taidekesän Elokuvafestivaalin 29.6.–1.7.2023. Festivaali nostaa esiin kestävän kehityksen tavoitteita elokuvataiteen kautta YK:n Agenda 2030:n mukaisesti. Sen lisäksi festivaalin ytimessä ovat taiteelliset elämykset, miellyttävä tunnelma ja upeat maisemat Saimaan äärellä.

2/2023

Miten lisätä diversiteettiä kameran takana?

Jos mietitään televisio- tai elokuvatuotantoja Suomessa, huomataan, että vain aniharva vammainen työllistyy alalla. Asiaan on kuitenkin tultava muutos, sillä mikäli halutaan lisätä representaatiota sarjoissa ja televisiossa, täytyy tekijätiimeihin saada vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

2/2023

Maski- ja pukusuunnittelu: ei kai siinä nyt niin kauaa kestä? 

Puku- ja maskeeraussuunnittelu ovat erottamaton osa toisiaan. Molemmat tähtäävät hahmokokonaisuuden luomiseen, yleensä pukusuunnittelu edellä. Hyvät työtilat ja riittävä määrä suunnitteluun varattua aikaa mahdollistavat parhaan lopputuloksen. Taloudellisista syistä kuvauspäivät kuitenkin suunnitellaan tiiviiksi, ja usein puku- ja maskeeraussuunnittelun tarpeet jäävät taka-alalle.

2/2023

DocPoint IMPACT -päivä kutsui vaikuttamaan kotimaisen dokumenttielokuvan ääreen

Dokumenttielokuvan vaikuttavuustyölle omistettu koulutuskokonaisuus DocPoint IMPACT huipentui IMPACT-päivään. Tapahtuman aikana tutustuttiin neljään elokuvahankkeeseen, joiden sosiaaliset, yhteiskunnalliset sekä ympäristöön liittyvät teemat ja näkökulmat herättivät rikasta keskustelua.