Arkisto

1/2023

1/2023

Tositelevision tuottamisesta osa 2: Työryhmien pienuus vaikuttaa tuottajiin ja tuotantopäälliköihin

Tuottaja on tositelevisio-ohjelman keskushenkilö, joka vastaa kokonaisuudesta ja johon kaikki tuotannon osa-alueet kytkeytyvät. Hänen kenties tärkein kollegansa on tuotantopäällikkö, joka vastaa kuvausten sujumisesta. Tuottaja on myös koko työryhmän esihenkilö, jolla on keskeinen rooli työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Siitä huolimatta yhtä lailla tositelevision tuottajat ja tuotantopäälliköt työskentelevät tyypillisesti pätkätyöläisinä ja freelancereina.

1/2023

Rajoja rikkovaa, kaunistelematonta elokuvataidetta

Maailman parhaita lyhytelokuvia, dokumentteja, tapahtumia ja ainutkertaisia kohtaamisia viiden päivän ajan. Kyseenalaistamista ja rajojen rikkomista elokuvataiteen kautta, jonka tekijöistä iltapäivälehdet eivät kirjoita. Ohjelmisto sisältää keskenään hyvin erilaisia teoksia, vahvoja tunteita, yllättäviä käänteitä sekä eri kulttuurien piirteitä kuvaavaa materiaalia. Tästä kaikesta elokuva-alan ammattilaiset sekä elokuvataiteen ystävät pääsevät nauttimaan, kun Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvatapahtuma Tampereen elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna 53. kerran 8.–12. maaliskuuta.

1/2023

Työsuhde vai toimeksianto

Työsuhteinen työntekijä saa työstään vastineeksi palkkaa, josta työnantaja maksaa sivukulut. Työsuhteisesta työstä karttuu eläkettä ja ansiotulo vaikuttaa sosiaalietuuksiin. Myös yrittäjä kartuttaa yllä mainittuja sosiaalietuuksia, kun hän maksaa YEL-maksuja.

1/2023

Vammaisrepresentaation on aika uudistua

Kun avaan television katsoakseni sarjaa tai elokuvaa, on pettymykseni usein suuri. Vaikka sarjojen ja elokuvien hahmojen moninaisuutta onkin viime vuosina pyritty lisäämään, näkyy tämä oikeastaan pääasiassa etnisten, sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohdalla. Minun kaltaiseni hahmot, eli vammaiset, loistavat yhä usein poissaolollaan. Jos satun löytämään elokuvan tai sarjan, jossa on vammainen hahmo, läikehtii sydämeni ensin riemusta. Pian riemun tilalle tulee pelko. Sorrutaanko taas kliseisiin ja haitallisiin stereotypioihin?

1/2023

Dokumenttielokuva voi edesauttaa positiivista muutosta – vaikuttavuustyöllä sanoma nousee esiin

Moni dokumenttielokuva syntyy tarpeesta näyttää tositarinoita siitä, mikä ansaitsee tulla nähdyksi. Strategisella ja suunnitelmallisella vaikuttavuustyöllä elokuva saa aikaan positiivista muutosta yhteiskunnassa ja löytää oikean ja suuremman yleisön luo.