03 / 2024

Turussa toimii kansainvälisissä suurelokuvissakin mukana ollut tuotantoyhtiö

Teksti: Vilma-Lotta Mustonen Kuva: Filmgate Films

Elokuvajuliste. Kuvituskuva.

Filmgate Finland aloitti toimintansa vfx-jälkituotantoyhtiönä. Viime vuosina sen toiminta on laajentunut osatuottajaksi kansainvälisiin tuotantoihin.

Jos olet nähnyt elokuvan The Great Escaper tai BAFTA-palkintoja kahmineen ja Oscar-ehdokkaanakin olleen Living-elokuvan, olet myös todistanut suomalaista huippuosaamista visuaalisten erikoistehosteiden eli vfx-jälkituotannon alalta. Vfx:llä tarkoitetaan jälkituotantovaihetta, jossa osa elokuvan maailmasta ja tehosteista luodaan kuvausten jälkeen tietokoneavusteisesti.

Filmgate Finland kuuluu kansainvälisesti palkittuun Filmgate Films -tuotantoyhtiöön, joka toimii myös Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Yritys perustettiin vuonna 2010, ja Turkuun oma toimisto saatiin vuonna 2021. Alun perin juuri vfx-osaamisellaan alalla tunnetuksi tullut yhtiö on laajentanut toimintaansa myös osatuottajan rooliin moniin kansainvälisiin tuotantoihin.

– Turun kaupunki investoi elokuviin, ja sillä on oma tuotantokulujen hyvitykseen tarkoitettu tuotantokannustin sekä elokuvakomission ansiosta hyvät verkostot. Av-alan hajaantuminen eri kaupunkeihin on tärkeää, kertoo Nina Laurio yrityksen syistä rantautua Turkuun.

Tuottaja ja käsikirjoittaja Nina Laurio vastaa Filmgate Finlandissa luovien sisältöjen ja yhteistöiden kehittämisestä. Filmgate Finlandiin Laurio päätyi Turun elokuvakomission johtajan Teija Ranisen suositeltua häntä Filmgaten perustaja Sean Wheelanille. Yhtiössä työskentelevä toinen suomalaistuottaja Jupe Louhelainen vastaa kansainvälisistä tuotantopalveluista.

– Seanilla itsellään on laajat kansainväliset verkostot Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan useiden kansainvälisten yhteistuotantojen kautta, mutta hän kaipasi tiimiinsä luovan puolen kehittelijää, joka keskittyisi erityisesti Ruotsin ja Suomen sekä muun pohjoismaisen yhteistyön vahvistamiseen, Laurio sanoo.

Filmgate Films haluaa vankentaa asemaansa tuottajana

Huolimatta Filmgate Filmsin historiasta, mukaan lukien yhteistuotannot, jotka ovat kilpailleet pääsarjoissa arvostetuilla A-listan festivaaleilla, kuten Cannesissa, Venetsiassa ja Berliinissä, sekä voitoista British Independent Film Awardsissa ja Cannesissa sekä Oscar- ja BAFTA-ehdokkuuksista, yritys on edelleen suhteellisen tuntematon alalla. Filmgate ei ole vielä ottanut vastuullisen tuottajan roolia, minkä vuoksi sitä ei tunneta laajasti tuotantoyhtiönä. Usein yrityksen nimi jää päätuottajan varjoon.

Laurion mukaan palkinnot ovat kuitenkin isoimpia mahdollisia julkisia tunnustuksia koko tuotannolle ja työryhmälle. Noteeraaminen auttaa luomaan uusia työmahdollisuuksia.

Vfx-töiden kautta yrityksen toiminta on laajentunut jo muutama vuosi sitten osatuottajan rooliin monissa projekteissa. Nykyisin Filmgate Finland on ensisijaisesti tuotantoyhtiö.

– Osatuottajana saimme mahdollisuuden miettiä laajemminkin kunkin elokuvan tarpeita, kuten tyyliä. Emme ole vain yksisuuntainen palveluntarjoaja, vaan yhteistyöt ovat voineet laajentua dynaamisemmiksi.

Laurio kertoo, että vfx-jälkituotanto on yhä tärkeä osa yhtiön toimintaa, mutta nyt tarkoitus on profiloida yhtiötä enemmän tuotantoyhtiön suuntaan.

– Olemme monissa elokuvissa mukana yhteistuottajana. Nämä ovat yleensä suurempia kansainvälisiä elokuvia, jotka tarvitsevat kumppaneita eri maista ostaakseen tuotantopalveluja tai kasatakseen oman rahoituksensa, Laurio kertoo.

Tällä hetkellä Filmgate Finland keskittyy omien käsikirjoitusten kehittämiseen, kehittelyrahoituksen sekä kumppaneiden etsimiseen, jälkituotantotöihin sekä kansainvälisiin markkinointikuvioihin.

Yrityksen on tarkoitus toimia tulevaisuudessa kansainvälisten rahoitustahojen yhdistäjänä sekä kasvattaa yhteistyötä Suomen ja Ruotsin välillä, jossa yhteistyö on ollut toistaiseksi vähäistä. Tavoitteena on saada tuotantovaiheeseen enemmän myös omia projekteja ja pohjoismaisia yhteistöitä. Kuluva vuosi menee kuitenkin vielä rahoitusta ja sisältöä kerätessä.

Osatuottajana saimme mahdollisuuden miettiä laajemminkin kunkin elokuvan tarpeita, kuten tyyliä.

Nina Laurio

Filmgate Filmsin houkutteli Suomeen av-alan tuotantokannustin

Kuten monien muidenkin kansainvälisten tahojen kohdalla, myös Filmgate Filmsin houkutteli Suomeen Business Finlandin av-alan tuotantokannustin. Moni tulevaisuuden suunnitelma on kiinni tämän rahoituskannustimen saamisesta.

– Tuotantokannustimen jatkuvuudesta ei ole varmuutta, mikä vaikeuttaa tuotantoihin sitoutumista ja aiheuttaa huolta niiden toteutumisesta. Meillä Suomessa on siis kädet ilmassa tällä hetkellä, ja esimerkiksi kansainväliset projektit etsivät tällä hetkellä kumppaninsa muualta, Laurio toteaa.

Laurion mukaan tuotannoille on haittaa siitä, että kannustinta ei ole turvattu pysyväksi elementiksi.

– Toivoisin, että päättäjät ymmärtävät, että mahdolliset tuotantokannustimiin kohdistuvat leikkauspäätökset ovat hyvin lyhytnäköisiä. Valtion budjetissa tuotantokannustimet ovat hyttysen pieru, mutta tuottavuuden merkitys alalle on suuri, Laurio sanoo.

 

 

Teksti: Vilma-Lotta Mustonen