02 / 2024

Tekijäagentuuri Blockbusters Gang ja roolituspalvelu Helsinki Casting yhdistivät voimansa Suomen suurimmaksi työryhmä- ja casting-palveluksi

Teksti: Vilma-Lotta Mustonen Kuva: Vilma-Lotta Mustonen

Helsinki Castingin Katri Aksola ja Blockbusters Gangin Emma Ilves paiskaavat kättä yhteistyölle. Kuva: Vilma-Lotta Mustonen

Fuusio yhdistää kahden av-alan edelläkävijäyrityksen vahvuudet saman katon alle.

Pääkuvassa Helsinki Castingin Katri Aksola ja Blockbusters Gangin Emma Ilves paiskaavat kättä yhteistyölle. Kuva: Vilma-Lotta Mustonen

Blockbusters Gang Oy sekä Helsinki Casting Oy yhdistyivät huhtikuussa. Yritysfuusion avulla alalle luodaan uudenlaista palvelutarjontaa, jonka avulla av-alan tuotannot voivat ulkoistaa toimintojaan keskitetysti.

Yrityksen toimitusjohtajana toimii Blockbusters Gangin aikoinaan perustanut Emma Ilves. Helsinki Castingin Katri Aksola keräsi jo uransa alussa omaa esiintyjäkatalogia toimiessaan apulaisohjaajana ja taustanäyttelijöiden roolittajana. Hän tulee keskittymään uudessa yrityksessä asiakkuuksiin ja kehitysprojekteihin.

Ilves ja Aksola olivat tunteneet toisensa jo vuosia, mutta ajatus yhdistymisestä syntyi vuodenvaihteessa. He kertovat, että vielä on hieman työtä edessä molempien yritysten toimintojen saattamisessa yhteen.

– Tiedostimme olevamme kilpailijoita ja jakavamme samanlaiset haasteet yritystemme toiminnassa. BBG:n ja Helsinki Castingin arvot ja visiot tulevaisuudesta ovat samankaltaiset. Alalla on vaativat ajat, joten ”leveämmistä hartioista” on hyötyä. Yhdistymisen avulla lisäämme osaamista saman yrityksen alle, Ilves sanoo.

Yhdistyminen luo vakautta pienten yritysten alalla

Uusi yritys Helsinki Casting & Blockbusters Gang Oy yhdistää molempien yritysten toiminnan ydinosaamisen. Yrityksen palvelut mahdollistavat isommille tuotannoille laajemmat väylät ulkoistaa tuotannon osa-alueita. Tällöin esimerkiksi tuottajalla vapautuu kapasiteettia itse tuottamiseen.

– Yrityksillä on toisiaan täydentävää osaamista, niin miksi turhaan lähteä keksimään pyörää uudestaan pienellä alalla, Aksola sanoo.

Molempien yritysten vahvuus on laajoissa osaajaverkostoissa. Blockbusters Gangin tekijäagentuuri koostuu kymmenien av-alan ammattilaisten jäsenjoukosta sekä tuhat freelanceria kattavasta verkostosta. Jäsenilleen agentuuri tarjoaa myös muita palveluja, kuten koulutusta ja kollegoista koostuvan tukiverkoston.

Helsinki Casting tekee roolitustyötä yli 30 000 esiintyjän rekisterin voimin. Roolitustyökaluna toimii Faces App -sovellus, jonne kuka tahansa voi luoda oman profiilin sitoumuksetta.

Yhdistyminen selkeyttää toimintaa asiakkaan näkökulmasta. Yritysten brändit jäävät voimaan sellaisenaan, ja molemmat yritykset voivat keskittyä ydintoimintaansa.

– Voisi ajatella, että kaikki kameran eteen tuleva hoituu Helsinki Castingin brändin alla, ja kameran taakse menevä taas Blockbusters Gangin. Tämä tekee asiakaskokemuksesta sujuvan ja yhtenäisen, Ilves sanoo.

Yhdistyminen lisää taloudellista vakautta sekä kasvattaa jalansijaa alalla. Helsinki Casting & Blockbusters Gang Oy tavoittelee myös laadun kasvua tuotannoissa.

– Kansainväliset toimijat, jotka tilaavat kokonaan tai osittain suomalaisilta tuotantoyhtiöiltä tuotantoja, edellyttävät tiettyä tasoa. Tämä on kotimaassa hyvin vaihtelevaa, Aksola sanoo.

Emme pyri tekemään jotakin mahdollisimman halvalla, vaan pyrimme kehittämään alaa parempaan suuntaan omalla toiminnallamme.

– Emma Ilves, toimitusjohtaja

Yrityksen yhteinen arvopohja syntyi helposti – sosiaalinen vastuu lisää laadukkuutta

Hiotut prosessit mahdollistavat palvelujen yhdenmukaisuuden. Niiden avulla yritys voi vastata myös alan haasteisiin, joita ovat esimerkiksi viime aikoinakin tapetilla olleet työkulttuurin ja työntekijöiden jaksamisen ongelmat.

– Molempien yritysten arvot olivat hyvin lähellä toisiaan. Korostamme sosiaalista vastuuta ja laadukkuutta. Emme pyri tekemään jotakin mahdollisimman halvalla, vaan pyrimme kehittämään alaa parempaan suuntaan omalla toiminnallamme, Ilves kertoo.

Alan kokonaisvaltainen kehittäminen sekä sosiaalisesti että ekologisesti vastuulliseksi ohjaa yrityksen toimintaa.

– Jos ei voi tehdä laadukkaasti niin kannattaa miettiä, tehdäkö lainkaan. Alamme ja yrityksemme työ on ihmistyötä, joten oikeiden tekijöiden valinta ja heistä huolehtiminen on meille tärkeää. Haluamme, että projekteissa työskennelleet jaksavat myös seuraavaan tuotantoon, Aksola sanoo.

Toiminta kehittyy dialogissa asiakkaiden kanssa

Kulttuuri- ja elokuva-ala on liiketoimintaa, jonka tulee kehittyä ja mennä eteenpäin. Nyt fuusioituneena ja suurempana Ilves ja Aksola toivovat, että asiakkaat näkevät mahdollisuuden heidän palveluidensa hyödyntämisessä sekä pitkäaikaisen kumppanuuden solmimisessa.

– Monissa yhtiöissä johto on lähtenyt tekemään projektia taiteellisista lähtökohdista, eivätkä välttämättä ole opiskelleet liiketaloutta ja johtamista. Voi olla, ettei omassa osaamisvalikoimassa tällöin ole henkilöstöpuolen osaamista, Aksola sanoo.

Alalla usein kuultu ja kulunut oletus, että pelkällä palolla ja intohimolla pärjätään, tulee molempien mielestä hylätä. Ala kehittyy sillä, että luodaan uudenlaisia tapoja hoitaa tuotantojen osa-alueita ammattimaisesti.

– Yrittäjien tulee muutenkin hankkia monenlaista osaamista. Roolitus ja henkilöstöjohtaminen ovat ihan omanlaisiaan taitoja, jotka sisältävät paljon myös lain vaatimuksia. Jokaisen ei ole pakko opetella tätä kaikkea, vaan me hoidetaan se heidän puolestaan, Ilves sanoo.

Haluamme, että projekteissa työskennelleet jaksavat myös seuraavaan tuotantoon.

– Katri Aksola, asiakkuus- ja kehitysvastaava

Katri Askola ja Emma Ilves istuvat tuolilla vierekkäin.
Helsinki Casting ja Blockbusters Gang Oy:n toimisto sijaitsee paraatipaikalla Helsingin Kalliossa. Kuva: Vilma-Lotta Mustonen

 

Teksti ja kuvat: Vilma-Lotta Mustonen