– Uusi julkaisu pistää rakenteet ja rahoituksen luupin alle.
Cupore tiedottaa.
Eri taiteenaloja kohdellaan eriarvoisesti suomalaisessa taide- ja taiteilijapolitiikassa, käy ilmi Cuporen uudesta julkaisusta. Taiteenalojen keskinäisessä vertailussa esittävät taiteet ja musiikki saavat muita aloja avokätisemmin taloudellista ja muuta rakenteellista tukea.
Tutkijat vertasivat rinnakkain kuutta suurta taiteenalaa muun muassa ammattilaisten määrän, lainsäädännön ja rahoituksen suhteen. Vertailun perusteella taiteenaloista parhaimmassa asemassa ovat esittävät taiteet ja musiikki.
– Taiteilija-apurahojen summat ovat hyvin pieniä verrattuna taidelaitoksille suunnattuun taloudelliseen tukeen. Esimerkiksi visuaalisten taiteiden aloilla toimintaedellytykset ovat rakenteellisesti hyvin heikot. Suomessa panostetaan esittäviin taiteisiin ilman kokonaiskeskustelua ja pohdintaa kaikkien taiteenalojen tarpeista, toteaa erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs.
Tutkijat korostavat, että taiteen asema yhteiskunnassa on kiinni siitä, kuinka taide- ja taiteilijapolitiikkaa harjoitetaan.
– Parhaimmillaan reilusti yli satavuotiset rakenteet vaikuttavat merkittävästi taiteen julkisen tuen kohdentamiseen. Uusille avauksille tai kohdennusten suuremmille muutoksille ei ole juuri ollut tilaa suomalaisessa taiteilijapolitiikassa. Politiikka näyttää jääneen hallintorakenteiden ja budjettimomenttien armoille, arvioi erikoistutkija Sakarias Sokka.
– Julkinen taide- ja taiteilijapolitiikka määrittelee, mille taiteenaloille annetaan mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskunnassa. Pitkällä tähtäimellä tämä määrittelee myös tulevaisuuden kulttuuriperintöä, Hirvi-Ijäs muistuttaa.
Tiedot perustuvat Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkimustyöhön, jota tehtiin opetus- ja kulttuuriministeriössä vuonna 2018 toimineen taide- ja taiteilijapoliittisen työryhmän työskentelyn tueksi. Tutkimustyön tulosten pohjalta koostettu tietovihko esittää tiiviin kuvauksen taide- ja taiteilijapolitiikasta Suomessa vuonna 2019.
Tietovihko on luettavissa Cuporen verkkosivuilla osoitteessa https://www.cupore.fi/fi/julkaisut/cuporen-julkaisut/suomen-taide-ja-taiteilijapolitiikka-2019
Maria Hirvi-Ijäs ja Sakarias Sokka 2019. Suomen taide- ja taiteilijapolitiikka 2019. Cuporen tietovihko 2. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.
Lisätiedot ja yhteydenotot:
Erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs, maria.hirvi-ijas@cupore.fi, 050-463 5575
Erikoistutkija Sakarias Sokka, sakarias.sokka@cupore.fi, 050-387 2728
Jutun pääkuva: Volker von Bonin/Helsingin Kaupunginmuseo. Helsingin Kaupunginteatterissa esitetään Oklahoma-musikaalia, 1973.
← Takaisin 1/2020 etusivulle