01 / 2019

Orionin uusi aika

Helmikuussa Orionin tiloissa avaa ovensa alan oma elokuvateatteri, jonka katutason kahvilassa tavataan kollegoja ja keskustellaan elokuvista.


Orionin viimeinen ilta 30. joulukuuta oli tunnelmallinen. Orionin pitkät jäähyväiset -esityssarja ja samalla koko 35-vuotinen KAVIn – aiemmin Elokuva-arkisto – taival Eerikinkadun art deco -teatterissa huipentui Miloš Formanin AmadeukseenEttore Scolan Splendoriin, liikuttaviin puheisiin ja liikuttuneisiin katseisiin.

Lohtua cinefiilien tuskaan on tuonut syyskuussa saatu tieto, että Elävän kuvan keskus ELKE ry jatkaa esitystoimintaa Orionin tiloissa.

”Helsingissä on krooninen pula kankaista. Viikonloppuisin Finnkino kärrää kotikärryillä rahaa Kiinaan, mutta art house -elokuvateattereista on pula. Orionista tulee alan oma teatteri, kokoontumispaikka, muita elokuvan rakastajia ja erityisyleisöjä unohtamatta”, lataa ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, ELKEn hallituksen puheenjohtaja Jouko Aaltonen

Joukkorahoituksella tai jäsenenä mukaan

ELKE ry totisesti edustaa alaa: kulttuuriyhdistyksen perustivat kolme vuotta sitten 19 jäsenjärjestöä ja ryhmä elokuva-alan vaikuttajia. Järjestö on avoin.

Kuva: ELKE ry

”Kutsumme liittymään yhdistyksen jäseneksi kaikkia alan ihmisiä, jotka haluavat olla mukana Orionin uudessa nousussa, remontoimassa teatteria ja käynnistämässä elokuvateatteri-toimintaa”, kertoo Aaltonen.

Audiovisuaalisen alan molemmat akateemikot Aki Kaurismäki ja Eija-Liisa Ahtila ovat antaneet tukensa teatterihankkeelle, tarjoaahan Orion uuden foorumin myös mediataiteelle. Tukea riihikuivan muodossa etsitään pian käynnistyvällä joukkorahoitushankkeella, samoin nimikkoistuimia ja oheistuotteita kasseista huppareihin ja rintamerkkeihin on tulossa myyntiin.

”Remontin laajuus riippuu pitkälti siitä, kuinka avustushakemuksiimme ylipäänsä vastataan.”

Korkean profiilin art housea erityisyleisöt huomioiden

”Valmiiksi levityksessä oleva ja levityksen ulkopuolelta tuleva korkean profiilin art house”, summaa Aaltonen uuden Orionin linjaa.

Kotimaiselle elokuvalle etsitään paikkoja ohjelmistosta. Lisäksi erityisyleisöille, kuten lapsille, nuorille, eläkeläisille, maahanmuuttajille ja etnisille ryhmille ja kuulovammaisille, halutaan tarjota katsottavaa.

Kuva: ELKE ry

”Orion palvelee myös festivaaliteatterina, sillä ELKEn jäseniinkin kuuluu useita festivaaleja kuten Docpoint ja R&A. Oma festivaalimme, lyhytelokuvafestivaali Kettupäivät on luonnollisesti Orionissa loppusyksyllä. Samoin tullaan näkemään erikoissarjoja ja teemavetoisia festivaaleja.”

Aaltosen mukaan uusi Orion tarjoaa ainutlaatuisen vanhan miljöön ja omanlaisen ohjelmiston.

”Orionin hieno sisustus ja tunnelma säilyvät sinänsä ennallaan, mutta esimerkiksi konehuoneessa tehdään muutoksia. Orionissa on edelleenkin multiplexejä miellyttävämpi käydä ja lipunhintakin on varsin kohtuullinen”, hän kuvailee.

Remontti on siis käynnissä, ja ovet on tarkoitus avata helmikuun alkupuolella. ELKE on vuokrannut myös Orionin vieressä olevan pienen baarin, josta tulee koko kansan ja alan oma kinokahvila.

”Kahvilaan voi tulla tekemään töitä, tapaamaan tuttuja ja puhumaan elokuvista”, Aaltonen suunnittelee.Joukkorahoituskampanja, nimikkotuolien myynti: Roosa Toivonen, roosa@me.com, 040 1420700
Lisätiedot: Jouko Aaltonen, elke.puheenjohtaja@gmail , 0500 877458

KAVIn toiminta siirtyy Orionista uuteen keskustakirjasto Oodiin, Kino-Reginaan. Oodin teatterin toimintaa esitellään Hesarin jutussa ”Tällainen on Oodin uusi teatteri.” 13.1.2019.


Cinema Orion Facebookissa
Cinema Orion (Avautuu lähiaikoina)


Jutun pääkuva: Movision / Mikko LyytikäinenTakaisin 1/2019 etusivulle