01 / 2018

Kotimaiset televisiotuotantoyhtiöt kannattavat ulkomaisia paremmin

Journalisti selvitti televisiotuotantoyhtiöitä: Ulkomaisten tytäryhtiöiden osuus suuri. Suomalaisyhtiöiden tulokset ulkomaisia parempia.

Tumma naisen nauru, siniset valokeilat, savukiehkura – moni muistaa vielä Broadcastersin tunnuksen esimerkiksi lauantai-illan Uutisvuodon lopusta. Se oli kuin symboli sille rohkeammalle otteelle, mitä indie-yhtiöt 1990-luvulla toivat suomalaiseen televisiomaailmaan.

Nyt Uutisvuodon lopussa on Banijayn keskiharmaa logo, yhtä anonyymin harmaa kuin kansainvälisen yhtymän toimistotalo Pariisin hienostokorttelissa. Suurimman omistajan liiketoimintaan kuuluvat televisio-ohjelmien lisäksi nettipelit ja luksushotellit.

Indie-yhtiöt, televisiokanavista riippumattomat tuotantoyhtiöt, tulivat uudistavana voimana suomalaiseen televisioon 1990-luvulla. Ne olivat pieniä, ketteriä, rohkeitakin. Perustajina oli nuoria tulisieluja, esimerkiksi Liisa Akimof (Production House), Roope Lehtinen (Moskito) sekä Saku Tuominen ja Juha Tynkkynen (Broadcasters).

Kun vajaat parikymmentä vuotta on nyt kulunut, tilanne on toinen. Suuri osa nuorten intomielten indie-yhtiöistä on myyty kansainvälisille mediajäteille. Pääkonttorit ovat Tukholmassa, Pariisissa ja Lontoossa.

Media-ala on Suomessakin kansainvälistä. Tilastokeskuksen mukaan informaation ja viestinnän toimialalla kansainvälisten yhtiöiden osuus liikevaihdosta on runsaat 40 prosenttia. Televisiotuotantoalalla ulkomaisten tytäryhtiöiden osuus on vielä suurempi, 60 prosenttia alan etujärjestön SATU ry:n jäsenyritysten liikevaihdosta.

”Muutos on ollut dramaattinen. Kansainväliset suuryhtiöt hankkivat suomalaiset yhtiöt ja tulivat ohjelmaehdotusten tarjoamiseen valtavien formaattikatalogien kanssa. Pienet kotimaiset  sinnittelevät sitkeästi”,  kuvaa kehitystä Elise Pietarila, Mad- ja Docventures -ohjelmistaan tunnetun Gimmeyawallet-yhtiön toimitusjohtaja.

SATU ry:n jäsenyrityksistä nelisenkymmentä toimii televisiotuotantoalalla. Ulkomaisia tytärtyhtiöitä on kymmenen. Ne ovat yleensä keskisuuria tai suuria, yli miljoonan tai 10 miljoonan liikevaihdon yhtiöitä.

Ulkomaiset tuotantoyhtiöt hallitsevat markkinoita

Koonnut Timo-Erkki Heino. Lähde: SATY Ry ja yhtiöiden tilinpäätökset


Televisio-ohjelmien tuottaminen on ihmisbisnestä. Keskeisiä ovat ohjelmanteon ja -kehittelyn luovat lahjakkuudet sekä henkilökohtaiset suhteet ohjelmien ostajiin, eri kanavien tilaajiin. Näistä ihmisistä ja suhdeverkoista kansainväliset yhtiöt olivat valmiit maksamaan – jopa miljoonia.

Kun riittävän rahakkaita ostotarjouksia tuli, indie-pioneerit alkoivat myydä yhtiöitään ulkomaille. Saku Tuominen ja Juha Tynkkynen myivät Broadcastersin Ruotsiin peräti kahdesti: vuonna 1995 Modern Times Group MTG:lle ja takaisinoston jälkeen Zodiak-yhtymälle vuonna 2005.

”Miehistä tuli miljonäärejä”, kirjoitti MTV:n uutiset. Miljonäärejä tuli muutamasta muustakin yhtiönsä myyneestä.

2000-luvun alussa alan mahtiyhtiö oli Varesvuo Partners, johon kuului muun muassa Moskito Television. Ne olivat ytimenä, kun pääomasijoittaja Capman kokosi pohjoismaisen tuotantoyhtiöryppään Nice Entertainment Groupin. Vuonna 2013 Capman myi Nicen 84 miljoonalla eurolla ruotsalaiselle Modern Times Group MTG:lle. Kaupassa menivät myös Roope Lehtisen Moskito ja Liisa Akimofin Production House.

Ulkomaisia yhtiöitä tuli Suomen markkinoille myös MTV:n kautta. Jo vuonna 1999 MTV myi yhtiöittämänsä viihdetuotannon brittiläiselle Pearsonille, joka sittemmin muutti nimensä Fremantleksi. Vuonna 2000 MTV ulkoisti draamatuotantonsa yhtiöön, jonka pääomistaja oli ruotsalainen Jarowskij, myöhemmin osa Zodiakia.

Kansainvälisellä tasolla kehitys on kulkenut kohti yhä suurempaa keskittymistä ja alaa hallitsevia ”super-indie” -yhtiöitä. Esimerkiksi Zodiak myytiin vuonna 2008 italialaiselle de Agostini-ryhmälle. Vuonna 2016 Zodiak ja ranskalainen Banijay yhdistyivät. Yrityskaupat jatkuivat vuonna 2017: Aito Media vaihtoi omistusta peräti kahdesti ja joulukuussa vaihtui Endemol Shinen omistus.

”Kaikissa kansainvälisissä tuotantoyhtiöissä tilanne on se, että huomenna voidaan olla kenen tahansa toisen omistuksessa. Maajohtaja saa tiedon päivää ennen kuin kauppa julkistetaan”, kuvaa kehitystä Teea Hyytiä, Zodiak Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Alan 20:ssa suurimmassa ulkomaisessa ja ja kotimaisessa yhtiössä on samanlainen suomalainen johto ja samanlainen suomalainen henkilöstö. Yhtiöissä on kuitenkin yksi suuri ero. Kotimaisten yhtiöiden keskimääräinen kannattavuus on viime vuosina ollut säännöllisesti ja selkeästi parempi kuin ulkomaisilla yhtiöillä. Vuonna 2016 ero oli reilusti yli kaksinkertainen, kotimaisten keskimääräinen voittoprosentti oli 8,4 ja kansainvälisten yhtiöiden 3,3.

Kukaan alalla ei tunnu uskovan, että liiketoiminnan osaaminen olisi suomalaisyhtiöissä selvästi ja säännöllisesti parempaa kuin kansainvälisissä yhtiöissä.

Mistä ero tuloksellisuudessa voi johtua?

”Konsernisiirroista, joita ulkomaalaiset tyttäret voivat tehdä sujuvasti emoille”, tiivistää suurimman suomalaisyhtiön Yellow Film & TV:n näkemyksen sähköpostiviestissään Saija Viitala, yhtiön viestintäpäällikkö.

Siirtohinnoittelu koskee konsernin sisäistä emo- ja tytäryhtiön välistä kauppaa tavaroista ja  palveluksista, esimerkiksi hallinnnointipalkkioita ja formaattioikeuksien korvauksia. Verottaja edellyttää, että siirtohintoja ei käytetä tuloksen siirtoon edullisemman verotuksen maahan, vaan että siirtohinnat ovat markkinaehtoisia.

”Väite, että jos on kansainvälinen iso omistaja, niin suomalaista rahaa lapioidaan kansainvälisen monsterin suuhun, on aivan käsittämätön, järkyttävä vale”, sanoo Antti Väisänen, Warner Bros. Finlandin toimitusjohtaja.

Pitkän uran kotimaisissa ja kansainvälissä yhtiöissä tehnyt Väisänen kiistää omien kokemustensa perusteella jyrkästi tuloksen siirron.

”En ole kertaakaan ollut sellaisen pöydän äärellä kansainvälisen toimijan kanssa,  missä olisi käyty sen tyyppistä keskustelua.”

Formaattioikeuksien korvaukset ovat Väisäsen mukaan yleensä 5–8 prosenttia tuotannon budjetista. Konsernin sisäisessä formaattikaupassa korvaus on yleensä vielä pienempi.

Selitystä kotimaisten ja kansainvälisten yhtiöiden tuloksellisuuden erolle Väisänen löytää yhtiöiden erilaisista liiketoimintastrategioista.

”Kotimaisissa yhtiöissä strategia on varmaan vähän väljempi ja tekemisen kokonaisuus moninaisempi. Kansainvälisen yhtiön strategia on määritellympi. Meidän strategiamme on tehdä täällä tuotantoja, jotka on kansainvälistettävissä, ja tuoda maailmalta formaatteja, jotka voimme tehdä täällä”, Väisänen sanoo.

Formaattiohjelmat ovat nykyään keskeinen osa suomalaista televisiotarjontaa. Formaattien määrän kasvu ei selity pelkästään kansainvälisten tv-trendien seuraamisella, vaan suomalaisyhtiöiden siirtymisellä kansainväliseen omistukseen, toteaa dosentti Heidi Keinonen ensi keväänä kirjana ilmestyvässä formaattitutkimuksessaan. Kaikilla kansainvälisillä tuotantoyhtiöillä on omat formaattikataloginsa, joista ne etupäässä myyvät ohjelmia.

Kun kanava ostaa formaattiohjelman, se ostaa myös tiedot siitä, minkälaisia yleisöjä ohjelma on jo saanut muissa maissa. Kanavalle päätös ohjelmaidean ostamisesta on riskittömämpi, kun käytössä on tutkittua tietoa ohjelman menestymisestä muilla televisiomarkkinoilla.

Parad Media -yhtiön Henrik Lindberg kuvaa tilannetta:

”Viimeiset kymmenen vuotta on ollut niin, että jos ei ole kansio täynnä koeteltuja formaatteja, niin todella vaikea on myydä ohjelmaideoita kaupalliselle puolelle.”

Artikkelin alkuosa on julkaistu alunperin journalisti.fi-verkkosivulla 8.1.2018. 

Suurimmat tv-tuotantoyhtiöt 2016

Koonnut Timo-Erkki Heino
Liiketoimintalukujen lähteet: SATU ry ja yhtiöiden tilinpäätökset vuodelta 2016
Liiketoiminnan tuotot koostuvat liikevaihdosta lisättynä liiketoiminnan muilla tuotoilla, joita voivat olla esimerkiksi Elokuvasäätiön myöntämät tuet.

* Kotimainen yhtiö

1. Yellow Film & TV -konserni*

Liiketoiminnan tuotot: 13 574 000€; voitto: 989 000€; tulosprosentti: 7,3

Vuonna 1994 perustettu yhtiö toimi pitkään nimellä Filmiteollisuus Fine ja osana alan vanhaa mahtiyhtiötä Varesvuo Partnersia. Kun pääomasijoittaja Capman vuonna 2008 osti Varesvuon, Filmiteollisuus lähti omalle tielleen. Omalle tielleen Filmiteollisuudesta lähti myös Riina Hyytiä,  Dionysos Filmsiin Johanna Vuoksenmaan kanssa.

Viime vuosina Yellow on selkiyttänyt organisaatiotaan sulauttamalla ja myymällä tytäryhtiöitään. Yksi merkittävimpiä oli vuonna 2012 Helsinki-filmin myynti sen toimivalle johdolle, Aleksi Bardylle ja Annika Sucksdorffille.

Vuonna 2015 Yellow Film & TV:n koko osakekanta myytiin sisäisenä järjestelynä Yellow Film Management Oy:lle. Kaupassa toimitusjohtaja Olli Haikka ja talousjohtaja Jorma Reinilä saivat 1,5 miljoonan pääomatulot.

Suurin omistaja perustamisesta lähtien mukana olleiden Haikan (23,25%) ja Reinilän (22,75%) jälkeen on Niklas Herlinin sijoitusyhtiö Mariatorp (20%). Pienomistajina on henkilöstöä.

Alalla on pitkään on puhuttu siitä, että suuri osa  Ylen tilaamasta draamasta ja viihteestä on ostettu  Yellow’lta. On arvioitu, että jonain vuosina jopa puolet Yellow’n liikevaihdosta tuli Ylen tilauksista. Yellow kiistää Ylen poikkeuksellisen suuren osuuden yhtiön tuotannoista ja toteaa, että vuosina 2013-2016 Yle ei ollut minään vuonna yhtiön suurin asiakas.

Image-lehti toi asian julkisuuteen maaliskuussa 2017 mainiten myös sen, että Ylen kotimaisen draaman tilaaja Olli Tola siirtyi vuonna 2016 Ylestä eläköidyttyään puolen vuoden kuluttua Yellow’n kehitysjohtajaksi. Tola kiisti, että olisi Yle-vuosinaan suosinut jotain yhtiötä tai että Yle-taustalla olisi nyt merkitystä hyväveli-verkostona.

2. FremantleMedia Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 12 366 000€; voitto: 1 200 000€; tulosprosentti: 9,7

Siirtyi ulkomaiseksi tytäryhtiöksi jo vuonna 1999, kun MTV myi ulkoistamansa MTV-Viihde Oy:n Pearson Televisionille. Kansainvälisellä tasolla keskittyminen jatkui seuravana vuonna, kun Pearson Television tuli osaksi RTL Groupia. Sen sisällöntuotanto-osasto nimettiin Fremantleksi.

RTL Group on eurooppalainen mediajätti, jonka pääkonttori on Luxemburgissa. Yhtymään kuuluu myös Euroopan suurin kaupallinen televisioyhtiö RTL. Suurin omistaja on globaali mediamammutti Bertelsmann, jonka suurin omistaja puolestaan on Mohnin perhe, yksi Saksan rikkaimmista perheistä.

Fremantle ja sen edeltäjä Pearson Television huomasivat jo varhaisessa vaiheessa televisioformaattien kaupallisen potentiaalin. Yhtiön ohjelmia ja kansainvälisiä formaatteja ovat muun muassa Salatut elämät, Maajussille morsian, X Factor ja Idols.

3. Aito Media-konserni

Liiketoiminnan tuotot: 10 699 000€; voitto: 690 000€; tulosprosentti: 6,4

Aito Media Oy:n vuonna 2004 perustaneet Ilkka Hynninen ja Eero Hietala myivät vuonna 2013 yhtiöstään enemmistöosakkuuden – 50,1% – brittiläis-yhdysvaltalaiselle Content Media Corporationille. Kauppa takasi molemmille yli puolen miljoonan euron pääomatulot, kertoi Helsingin Sanomat.

Content Median osti keväällä 2017 kanadalainen sijoitusyhtiö Kew Media, joka jo heti syksyllä myi Aito Median omistusosuuden ranskalaiselle Lagardère Studiosille. Tämä kuuluu Lagardère SCA -yhtymään, jonka suurimmat omistajat ovat Arnaud Lagardère ja Qatarin valtion sijoitusyhtiö. Lagardèren toimialoihin kuuluu televisiotuotannon lisäksi kirjojen ja lehtien kustantaminen sekä tax free -myymälät.

Aito Median konserniyhtiö Aito Tehdas Oy (toinen omistaja Eppu Normaali Oy) tekee muun muassa Ylen ulkoistaman Uusi päivä -sarjan studiotuotantoa Tohlopissa. Vuodesta 2015 konserniin on kuulunut myös Aito & Haapasalo Entertainment Oy, jossa Ville Haapasalo on vähemmistöosakkaana.

4. Moskito Television Oy

Liiketoiminnan tuotot: 10 294 000€; voitto: 450 000€; tulosprosentti: 4,4

Yhtiö aloitti sissi- ja vallankumoustelevisiona ainakin siinä mielessä, että Roope Lehtisen perustaessa yhtiötä vuonna 1999 ensimmäinen nimiehdotus oli Guerilla Television. Tytäryhtiöksi  perustettiin Revolution Films. Sissinimi ei mennyt läpi Kaupparekisterissä ja niin yhtiöstä tuli Moskito.

Vuosien kuluessa Moskitoa on myyty moneen kertaan: vuonna 2002 Varesvuo Partnersille, vuonna 2008 pääomasijoittaja Capmanille, joka kehitti sen ympärille pohjoismaisen yhtiöryppään Nice Entertainment Groupin, ja vuonna 2013 ruotsalaiselle Modern Times Group MTG:lle.

Myyjänä oli joka kerta myös Roope Lehtinen: ”…hän teki hyviä ja huonoja ohjelmia ja lopulta itsekin hyvää tiliä. Suomessa vain yrityksensä myymällä voi tehdä itsestään miljonäärin”,  kuvaa MTV:n entinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen muistelmissaan yrittäjähenkisen Lehtisen uraa.

Modern Times Group on menestyneen – ja kiistellyn – ruotsalaisen liikemiehen Jan Stenbeckin luomus. Nyt suurimpia omistajia ovat hänen perillisensä Cristina, Hugo ja Sophie Stenbeck luxemburgilaisen sijoitusyhtiön kautta. MTG-konserniin kuuluu myös Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva maksutelevisio-yhtiö Viasat.

MTG:n yhtiörakenne

Lähde: Timo-Erkki Heino


5. Banijay Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 8 955 000€; tappio: 995 000€; tulosprosentti: -11,1

Alkujaan Solar Television, tanskalaisen Egmontin ja Markus Selinin omistaman Solar Filmsin televisiotuotantyhtiö. Ranskalainen Banijay Entertainment osti vuonna 2009 Egmontin pohjoismaisen tv-tuotantotoiminnan mukaan luettuna Solar Televisionin.

Kansainvälisellä tasolla Banijay Group ja Zodiak Media yhdistyivät 2016. Suurimmat omistajat ovat ranskalaisen Stéphane Courbit’n LOV Group ja italialaisten Dragon ja Borolin perheiden De Agostini Group. LOVE Groupin toimialoja ovat myös nettipelit ja luksushotellit.

Banijayn pohjoismaista tytäryhtiöistä tappiota tekivät vuonna 2016 Suomen ohella Norjan ja Ruotsinkin yhtiöt.

Suomessa Banijay ja Zodiak jatkavat erillisinä yksikköinä. Banijay tuottaa viihdettä ja Zodiak draamaa, ja niin Zodiakin viihdetuotannot (Vain elämää, Uutisvuoto, Tanssii tähtien kanssa) siirrettiin Banijaylle.

6. Oy Rabbit Films Ltd*

Liiketoiminnan tuotot: 7 291 000€; voitto: 259 000€; tulosprosentti: 3,6

Pidetään edelleen Duudson-tv:nä, vaikka paristakymmenestä tuotannosta vain pari on Duudson-projekteja, jotka tuottavat alle kymmenen prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Prime timen -viihde Bumtsibum ja Haluatko miljönääriksi? ovat aika kaukana duudson-anarkiasta.

Toimitusjohtaja Nelosen entinen ohjelmapäällikkö Olli Suominen, luova johtaja Tuomas Summanen ja käsikirjoitetun viihteen kehitysjohtaja Jani Volanen. Suurimmat omistajat edelleen Duudsonien Jarno Laasala ja Jukka Hildén.

7. Warner Bros. International Television Production Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 6 372 000€; voitto: 329 000€; tulosprosentti: 5,2

Juuret tanskalaisen Egmontin Nordisk Film TV-televisiotuotantoyhtiössä, joka yhdistyi Matila Röhr Productionin kanssa vuonna 2008. Vuonna 2013 MRP:n televisiotuotanto myytiin hollantilaiselle Eyeworks -yhtiölle, jonka kokoamasta kansainvälisestä yhtiöpaketista puuttui yhtiö Suomessa.

Seuraavana vuonna Eyeworks-paketti oli valmis myytäväksi laajentumishaluiselle Time Warnerille 273 miljoonalla dollarilla. Nyt Time Warnerista on tehty 85 miljardin dollarin ostotarjous. Yhdysvaltojen oikeusministeriö vastustaa kauppaa, koska se antaisi ostajalle, teleoperaattorijätti AT&T:lle, liian määräävän aseman.

Antti Väisänen on edelleen mukana Suomen Warnerin vähemmistöosakkaana ja toimitusjohtajana.

8. Endemol Shine Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 5 300 000€; tappio: 47 000€; tulosprosentti: -0,9

Big Brotherista tunnettu Endemol oli Joop van den Enden ja John de Molin perustama yhtiö, jonka omistajaruletti on pyörinyt kiivaammin kuin ehkä minkään muun tuotantoyhtiön. Silti – tai siksi – yhtiö ajautui vuosikymmenen vaihteessa miljardivelkoihin ja yhdysvaltalaisen pääomasijoittajan Leon Blackin Apollo-rahastolle.

Syksyllä 2014 Endemol Group ja Rupert Murdochin 21st Century Foxin Shine Group yhdistyivät mutta omistajaruletti jatkui: joulukuussa 2017 Walt Disney Company osti Foxin omistusosuuden. Ja pääomasijoittaja odottaa rahakasta ostotarjousta…

Suomen yhtiön taustalla on aikoinaan norjalaiseen Schibstedt -konserniin kuulunut Metronome Film & Television Oy. Metronomen emoyhtiön osti (Rupertin tyttären) Elisabeth Murdochin Shine -yhtymä vuonna 2009.

9. Zodiak Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 4 715 000€; voitto: 792 000€; tulosprosentti: 16,8

Taustalla vuonna 2000 ruotsalaiselle Jarowskij’lle ulkoistettu MTV:n draamatuotanto ja Suomen legendaarisin indieyhtiö Broadcasters. Vuonna 2005 molemmat oli ostettu osaksi ruotsalaista Zodiak Televisionia, jonka italialainen De Agostini Group osti vuonna 2008. Nyt osa Banijay Groupia.

Tulosprosentilla mitattuna kannattavin ulkomainen tytäryhtiö.

10. Nouhau Productions Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 3 554 000€; voitto: 624 000€; tulosprosentti: 17,6

Vuonna 1998 Storytime Oy:nä perustettu Tapio ja Virvatuulia Nurmisen tuotantoyhtiö. Tytäryhtiö  ”mediaosaajapalvelu” eli vuokratyöyhtiö Nouhau Professionals Oy hoitaa MTV:n ulkoistettuja uutisia.

11. Moskito Sport Oy

Liiketoiminnan tuotot: 3 060 000€; tappio:  1 000€; tulosprosentti: -0

Sulautui syksyllä 2017 Moskito Televisioniin.

12. Intervisio Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 2 549 000€ ; voitto: 546 000€; tulosprosentti: 21,4

Muun muassa Suomi on ruotsalainen/ venäläinen/ suomalainen -sarjasta tunnetun yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja on Antti Seppänen. Vähemmistöosakkaina Tuominen & Tynkkynen sijoitusyhtiönsä T&T Enterprises kautta.

Tulosprosentilla mitattuna kannattavin kotimainen yhtiö.

13. Parad Media Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 1 653 000€; voitto: 74 000€; tulosprosentti: 4,5

Femille muun muassa Efter Nio-ohjelmaa tekevän yhtiön omistavat Axel Högström ja Henrik Lindberg. Sisaryhtiö Parad Faktassa mukana myös konkurssin tehneen Franck Median Michael Franck.

14. Långfilm Productions Finland Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 1 489 000€; voitto: 34 000€; tulosprosentti: 2,3

Näyttelijä-tuottaja Mats Långbackan ja kuvaaja Jan Nymanin yhtiö tuottaa ohjelmia pääasiassa Yle Femille. Ralf Långbacka tuo arvoa ja arvokkuutta hallituksen puheenjohtajana.

15. ITV Studios Finland Oy

Liiketoiminnan tuotot: 1 264 000€; tappio: 354 000€; tulosprosentti: -28

Kari Tervon ja kumppaneiden vuonna 1997 perustama Tarinatalo Oy myytiin vuonna 2012  brittiläiselle ITV plc yhtiölle. Sen suurin omistaja (9,9%) on yhdysvaltalaisen mediamogulin John C. Malonen Liberty Global.

Kansainvälisen ITV Studiosin historiaa ovat brittiläisen kaupallisen television tunnetut nimet Granada ja Carlton. Suomen yhtiön omistusketju kulkee ruotsalaisen ITV Studios Nordic Ab:n ja  Granada Television Overseas Limitedin kautta ITV:lle.

Teki vuonna 2016 tappiota peräti 28 prosenttia liikevaihdosta.

16. Gimmeyawallet Productions Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 1 189 000€; voitto: 134 000€; tulosprosentti: 11,3

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin vuonna 2001 perustama Mad- ja Docventures- yhtiö.

17. Mogulmedia Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 1 060 233€; tappio 63 335€; tulosprosentti: -5,9

Realityä tuottanut Markos Annalan ja Ville Panhelaisen yhtiö teki konkurssin kesällä 2017.   Annalan nykyinen yritys Mogul Movies Oy keskittyy käsikirjoitettuun tuotantoon.

18. Filmaattiset Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 747 000€; voitto: 128 000€; tulosprosentti: 17,1

Juha-Pekka Ristmeren ja Tuomo Kamisen vuonna 1991 perustama yritys on nykyään pelkästään Ristmeren omistuksessa. Syksyllä 2017 tamperelaisyritys muutti kotipaikkansa sadan vuoden taloon Porissa.

19. Century Films Oy*

Liiketoiminnan tuotot: 709 968€; voitto 115 819€; tulosprosentti: 16,3

Vuonna 2004 perustetun tosi-tv-sarjoihin erikoistuneen yhtiön omistaa tuottaja Miska Berg.

20. Production House Oy Finland

Liiketoiminnan tuotot: 611 000€; voitto: 33 000€; tulosprosentti: 5,4

Liisa Akimofin ja Harri Saukkomaan vuonna 1996 perustama yhtiö. Kuuluu ruotsalaisen MTG:n Nice Entertainment -konserniin. Kehitys tähän suuntaan alkoi vuonna 2002, kun Varesvuo Partners tuli vähemmistöosakkaaksi yhtiöön.

Toimitusjohtaja edelleen Liisa Akimof.


Lue lisää: 

Kilpailijat samassa tallissa, Journalisti 21/2003 selvitti Varesvuo Partnersin omistukset


Timo-Erkki Heino on vapaa toimittaja, joka on tehnyt pitkän uran talouteen erikoistuneena tutkivana toimittajana Yleisradion TV1:ssä. Valmistunut Taideteollisen oppilaitoksen Kamerataiteen osastolta.


← Takaisin 1/2018 etusivulle