03 / 2022

Esittelyssä S.M.Y – Suomen maskeeraajat ry

Teksti: Jaana Kivi Kuva: SET ry:n arkisto

Koska yhdistys on perustettu ja paljonko siihen kuuluu jäseniä?

S.M.Y on perustettu vuonna 1989 ja meidän jäsenistöön kuuluu noin 100 jäsentä ympäri Suomea. Koronavuodet verottivat jäsenmääräämme, mutta olemme toivekkaita, että jälleen jäsenien määrä nousee pikkuhiljaa.

Mikä yhdistyksen tarkoitus on?

Yhdistyksen tehtävänä on edistää suomalaista maskeeraustaidetta ja olla alan ammattilaisia yhdistävä linkki. Järjestämme koulutuksia ja kursseja jäsenistön ammattitaidon kasvattamiseksi. Sen lisäksi järjestämme vuosittain maskeerauksen Suomen mestaruuskilpailut, Helsinki Make-up Contest -kisat.

Miten yhdistys näkee edustamiensa henkilöiden nykytilanteen elokuva- ja TV alalla?

Teemme yhtä merkittävää työtä tuotannoissa kuin muutkin taiteelliset suunnittelijat kuten puvustajat ja lavastussuunnittelijat. Valitettavasti jäämme kuitenkin tällä hetkellä paitsioon, jos ajatellaan jälkikäyttökorvauksien maksamista.

Mitä parannuksia yhdistys toivoo yleisesti elokuva- ja TV alalla tapahtuvan?

Elokuva-ja tv puolen jäsenistöllämme on mielessä useitakin parannusehdotuksia.

Yleisesti S.M.Y:n jäsenet kokevat outona sen, ettei tuotannoissa vieläkään osata budjetoida rahaa maskiosastolle. Toivoisimme maskeerauksen ja erikoismaskeerauksen parempaa huomioimista niin budjeteissa kuin myös suunnittelussa. Maski pyydetään mukaan usein liian myöhään ja siksi voi tulla yllätyksenä tuotannolle mitä mikäkin maksaa. Yleisesti tuotantojen aikatauluissa ja budjeteissa ei ole huomioitu sitä, miten paljon aikaa maskin valmistaminen voi viedä tai maksaa. Maskiin käytettävät budjetit ovat usein liian pieniä ja tämä vaikuttaa suoraan työryhmän kokoon mikä sitten puolestaan näkyy työpäivän pituudessa ja tuo hurjaa kiirettä.

Sen lisäksi riittävän maskiajan saaminen per näyttelijä on haastavaa. Suomessa ollaan vielä kaukana siitä, että jokaisella pääroolilla olisi oma maskeeraajansa. Liian monet kohtaukset per päivä ja jatkuvasti muuttuvat aikataulut tuovat haasteita maskeeraajille. Työskentelyn olosuhteet ovat myös usein haastavia eikä valaistus, sähkö, säilytys- ja laskutiloja, tai maskeeraajan ergonomiaa usein olla huomioitu.

Työrauhan puute koetaan myös läsnäolevaksi ongelmaksi ja toivotaan, että maskitiloissa olisi yleisesti työrauha. Setissä usein valmistellaan muuta kuin odotellaan sitä, milloin näyttelijä on maskista valmis. Siksi jos esimerkiksi call sheetissä lukee koska näyttelijä on valmis, ei kenenkään tarvitsisi jatkuvasti kysellä perään, mikä on aika-arvio valmistumisesta.

Nykytekniikalla kuvattaessa maskeeraajalla on erittäin tärkeä osa siinä, että näyttelijä/esiintyjä näyttää hyvältä kamerassa tai ylipäätään lähikuvassa. Huonosti tehty maskeeraus voi pilata näyttelijänkin työn.

Tuottajien pitäisi ehdottomasti panostaa enemmän maskiosastoon ja ottaa maskeeraussuunnittelija tuotantoon mukaan jo samaan aikaan kuin pukusuunnittelijakin. S.M.Y:n jäsenistössä koetaan myös, ettei kaikissa tuotannoissa ymmärretä ennakkopäivien merkitystä, tai vaikka sitä, mikä merkitys esimerkiksi toisen maskin tai assarin sisäänajamisella tuotantoon on. Pukuosastolla on käytettävissään apuja jo aikaisessa vaiheessa, mutta maskin yleensä oletetaan vain saapuvan paikalle ja hoitavan homman. Suunnittelu maskissa on yhtä lailla kaiken a ja o, varsinkin kun resurssit ovat monesti todella pienet ja aikataulut aivan liian tiukat.

Mitkä kysymykset / aiheet ovat yhdistykselle tärkeitä ja parantaisivat yhdistyksen edustamien ammattilaisten tilaa?

Jälkikäyttökorvausten maksaminen ja tuotantojen tekijänoikeusmaksujen hoitaminen esimerkiksi palkan yhteydessä.

Olemme tavanneet Kopioston edustajien kanssa ja keskustelleet asiasta hyvässä hengessä. Kopioston kanta on asiaamme kohtaan erittäin myötämielinen. On hyvä muistaa, että Kopiosto on asiassa kuitenkin fasilitaattori. Asiassa on vielä paljon byrokratiaa purtavaksi ja niitä kiemuroita selvittelemme koko ajan yhdistyksessä.